Plompetorengracht 1-5 Utrecht NIKK


In opdracht van Stichting NIKK zijn wij in Utrecht de monumentale panden aan de Plompetorengracht 1 t/m 5 en de Ridderstraat 4 aan het renoveren. Dit zijn echt de pareltjes, die elke vakschilder wel wil aanpakken. Doordat het onderhoud behoorlijk achterstallig is, moeten we intensief renoveren. Dit houdt in: al het houtrot verwijderen, het smeedwerk en muurwerk herstellen en alle gevels weer opnieuw schilderen in de bestaande kleuren. Omdat het Rijksmonumenten betreft dienen zoveel mogelijk de originele elementen en materialen in de gevel behouden te blijven.

De Plompetorengracht nummer 1 en 3 is het meest originele pand aan de gracht uit vroegere eeuwen. De mogelijk oudere kelders van het pand met de straatkelders worden ook wel kluizen genoemd. Deze lopen door tot onder de straat. De betimmeringen in de kelder zijn van historische waarde, die zijn uitgerust met kelderkeukenkasten. Nummer 3 is nu door de Zilveren Vosch in gebruik als vergaderlocatie. Het bestaat uit meerdere zalen.

Plompetorengracht nummer 5 is in gebruik door de Kathedrale Koorschool, de muzikaalste school van Utrecht. De koorschool is een gewone basisschool met kinderen, leerkrachten en lokalen, maar met een bijzonder kenmerk: zij zingen! Hier hebben onze mannen een mooi stukje vakwerk afgeleverd aan de voordeur van nummer 1. Houtrot verwijderen, repareren en weer transparant afwerken.

De onderste delen van het kozijn zijn dusdanig slecht, dat we daar deelvervanging toegepast hebben. We hebben hiervoor de houtsoort Oregon Pine gebruikt, omdat dit het dichtst bij het origineel blijft. Dit hebben we gerealiseerd i.s.m. Lenferink MVA. De oude duimen, die in de kozijnen zaten zijn weer aangeheeld en terug geplaatst. Hier zaten vroeger de oude houten jaloezieën aan.

Alle onderdelen, van ramen, kozijnen tot het stucwerk staan er straks weer piekfijn bij en kunnen weer jaren in volle glorie stralen! Wij zien het als een eer en een uitdaging om panden met een dergelijk rijk verleden er weer mooi bij te laten staan.

Plompetorenstraat 1-5 Utrecht

 

Terug naar onze projecten

 

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier dan gratis en vrijblijvend informatie aan.

Contact opnemen