Molen Massier

Vanaf de zomer van 2008 is Nieuwleusen weer in het bezit van een draai- en maalvaardige molen: molen Massier. Op dit moment voeren wij hier onderhoud aan uit. We zijn gestart met het reinigen van de gehele molen en op dit moment krijgt alles een frisse lik verf.

In samenwerking met Boonstoppel verf hebben we een verftechnisch advies opgesteld. Wij ondersteunen de stichting molen Massier hierin van opname tot en met de uitvoering. Voor het onderhouden van historisch erfgoed hebben wij het pure vakmanschap in huis. De kwaliteitseisen voor onderhoud aan monumentaal vastgoed zijn hoog, want de karakteristieke uitstraling van monumentale panden mag niet verloren gaan. Dat gaat bij deze molen zeker lukken! Binnenkort volgende foto’s van het eindresultaat.

Een stukje geschiedenis:

In 1893 weet molenaar Jan Massier op een openbare veiling in het bezit te komen van de in 1861 door Willem Hendrik de Graaf gebouwde koren- en pelmolen.

In 1954, twee generaties later, is er veel veranderd ten koste van de molen. De molen bleek toe te zijn aan een grote restauratie en er moesten silo’s komen. Tot een restauratie kwam het op dat moment niet. Integendeel, Wolter Massier en zijn zoon, die op dat moment eigenaar zijn, besluiten de molen voor een deel te onttakelen.

In de daarop volgende jaren werd de stelling gesloopt, de kap verwijderd, kreeg de achterkant een nieuwe rietbedekking en werden in de molen silo’s gebouwd. In mei 1962 werd bij de gemeente Dalfsen een aanvraag voor een gedeeltelijke sloop van de molen ingediend. Pogingen van de gemeente om de molen te behouden waren tevergeefs en een verdere aftakeling volgde. Alleen de romp van de molen bleef gelukkig staan.

Daar waar een eerdere poging tot restauratie van de molen jammerlijk mislukte, is Nieuwleusen vanaf de zomer 2008 weer in het bezit van een draai- en maalvaardige molen.

Bekijk hier een filmpje van Dalfsennet gemaakt over molen Massier:
https://www.youtube.com/watch?v=HmuRr25rjqc&feature=youtu.be

Wil je meer weten over molen Massier of eens een kijkje nemen? Loop gerust even binnen bij de molen voor een kop koffie of een rondleiding. Elke woensdag- en zaterdagmiddag is de molen geopend. Kijk voor het adres en de openingstijden op: http://www.molenmassier.nl

 

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier dan gratis en vrijblijvend informatie aan.

Contact opnemen