Huize Brandaris van buiten weer helemaal opgeknapt!

Huize Brandaris is een groot groepvakantieverblijf op West-Terschelling. Het is eigendom van de NH-Kerk die er naast staat. Met hulp van Lenferink Lemelerveld en drie gepensioneerde  vakschilders is het huis van buiten helemaal geschilderd in de kleuren strandgeel en grachtengroen. Het resultaat mag er zijn. Zo kan het gebouw er weer jaren tegenaan.

Renovatieplan

In 2011 was er een groot renovatieplan maar er was geen budget. Dat was opgegaan aan dure aanpassingen op last van de brandweer. Met behulp van vrijwilligers, donateurs en sponsors werd toch gestart. Alles in en om het huis is aan de hand van een totaalplan van binnenhuisarchitecte Irma Reinders uit Bathmen vernieuwd, vervangen, geschilderd en schoongemaakt. Er moest echter nog een grote klus worden gedaan en dat was het schilderen van de buitenkant van het gebouw. Lenferink in Lemelerveld werd eind 2016 benaderd met het idee en was direct bereid om dit project mede te ondersteunen met materialen en deskundigheid.

De klusweek

Onder coördinatie van Henk Holtmaat werden drie enthousiaste en gepensioneerde vakschilders vanLenferink gevraagd om mee te werken aan dit project.Wim Boerdijk, Willem Spijker en Henny Stravers hebben deze klus geklaard Mede omdat het weer prachtig was kon dit project met hard werken in zes dagen geklaard worden. Na de klus werden de heren door het stichtingsbestuur bedankt met een tasje vol Terschellinger producten. Prachtig om hier een bijdrage aan te leveren!

Over Huize Brandaris

In 1926 heette Huize Brandaris nog “Avondrust” en bood onderdak aan minder bedeelde ouderen van Terschelling. Ook de wezen en weduwen van schippers die om welke reden dan ook waren overleden vonden hier een thuis. Bij gelegenheid stond de deur tevens open voor mensen die bij de NH-Kerk aanklopten voor hulp en onderdak. Tot 1967 heette het huis "Huize Avondrust".

Van Huize Avondrust naar Huize Brandaris

In 1967 werd op het eiland een nieuw verzorgingstehuis voor ouderen in gebruik genomen. Deze kreeg de mooie, toepasselijke naam "Huize Avondrood". Al even eerder was "Huize Avondrust” door de overheid afgekeurd voor de opvang en huisvesting van ouderen. Alle bewoners van „Huize Avondrust“ moesten daarom noodgedwongen verhuizen naar het nieuwe tehuis. De diaconie van de Nederlands Hervormde Kerk zat toen met een leeg gebouw. De kerk stond voor de keuze: of afbreken of opknappen en er een andere bestemming voor zoeken. Men wilde in de diaconiesfeer blijven en stelde het huis beschikbaar als vakantieadres voor groepen patiënten en cliënten uit de zorg die elders moeilijk terecht konden. “Huize Avondrust“ werd toen omgedoopt tot “Huize Brandaris“. De verhuur kon toen beginnen.

Hulp uit Raalte

In de beginjaren was de verhuur zeer matig en het gebouw werd er niet beter op. In 1978 kwam er redding van het vasteland. Het voormalige Franciscushof uit Raalte bood hulp aan op allerlei terreinen. Deze samenwerking kwam tot stand omdat regelmatig groepen patiënten vanuit Raalte richting West Terschelling gingen. Er werd toen een idee omarmd om met de mensen van Sint Franciscushof therapeutische werkweken te organiseren. Groepen patiënten met deskundige therapeutische en medische begeleiding namen vanaf dat moment een belangrijk deel van het onderhoud en de schoonmaak van het gebouw voor hun rekening. Vandaag de dag gaan er nog steeds jaarlijks twee groepen patiënten (die zelf geen mogelijk hebben om vakantie te vieren) naar het huis voor onderhoudsklussen, schoonmaak en natuurlijk ook een beetje vakantie.

Stichting

In 1989 werd de „stichting Huize Brandaris“ opgericht voor een beter beheer en exploitatie van het gebouw. Voor de boekingen en publiciteit werd een vrijwilliger op het vaste land gezocht en gevonden en die doet het nog steeds. Deze stichting bestaat verder uit vrijwilligers die hun bestuurswerk doen zonder winstoogmerk. Om het doel van de stichting zo goed mogelijk na te streven werd een speciaal en goedkoper huurtarief vastgesteld voor patiënten en cliënten uit de zorg. Particulieren kunnen ook reserveren maar betalen iets meer.

Meer weten over Huize Brandaris? Kijk voor meer informatie en reserveringen op: www.huizebrandaris.nl

 

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier dan gratis en vrijblijvend informatie aan.

Contact opnemen