Heeft RGS de toekomst?

In 2017 en 2018 heeft Nijestee een aantal pilotprojecten in RGS uitgevoerd. Gelijktijdig hiermee, heeft Nijestee samen met een aantal onderhoudspartijen (partners), met hun ervaringen in RGS projecten, een eigen Nijestee Handboek RGS opgesteld.

Tijd om te evalueren met Nijestee; hoe is deze manier van werken ervaren en heeft RGS toekomst?

We spreken met Johan Kroeze, projectleider planmatig onderhoud van Nijestee. Johan is al heel lang  werkzaam bij de woningcorporatie, een afwisselend en geweldig vak: “De ontwikkelingen in de wereld gaan heel snel. Op het gebied van innovatie, maar ook voor wat betreft vraagstukken die de overheid bij de corporaties neerleggen. Denk bijvoorbeeld aan de vraagstukken op gebied van energieverbeteringen. Er komt veel op je af waarin je je moet en kunt verdiepen, maar dat is ook tegelijk het mooie van het vak”. Dat past goed bij hoe hij als mens in elkaar zit: “Sociaal, leergierig  en nieuwsgierig naar nieuwe innovaties in de bouw. Ik wil graag weten hoe de werken logistiek worden opgepakt en uitgevoerd. We hebben tenslotte rekening te houden met onze huurders. Tevens adviseer ik graag.”

Johan is één van de drie projectleiders planmatig onderhoud, die een pilot project heeft opgepakt van a tot en met z en heeft mogen meewerken aan het Nijestee Handboek RGS. “Ik had echt mijn twijfels of wij er goed aan zouden doen, dat je als corporatie al je informatie/projectgegevens van de complexen afstaat aan de aannemers. Dat komt ook omdat we zelf techneuten in dienst hebben met heel veel kennis en ervaring, die de projecten zelf goed voorbereiden. Maar om te ervaren hoe RGS werkt en wordt opgepakt door de aannemers, moet je dit gewoon laten gebeuren”.   

In de praktijk bleek dat niet alle aannemers er klaar voor waren. “Een van de voordelen van RGS zou zijn, dat je zoveel mogelijk ontzorgt zou worden, maar als blijkt dat je er nog heel veel uren in moet steken, meer dan eigen projectvoorbereiding en uitvoering, dan werkt het niet voor mij.” En Johan voegt er aan toe: “Als je als aannemer RGS promoot, dan moet wel iedereen in het bedrijf weten wat RGS inhoudt, van de vaklieden tot aan directie. Je kunt namelijk wel heel veel aan elkaar hebben, als je het samen voorbereid.” Dat heeft Johan gemerkt in de samenwerking met Lenferink. De juiste mensen met RGS kennis op de juiste plek, weten waar ze het over hebben en afspraken worden nagekomen. Johan: “Ik zie zo samenwerken met elkaar, ook niet als een bedreiging. Je kunt elkaar juist helpen en zie het dan als een verlengstuk van ons werk. Voor andere opdrachtgevers is dit dan ook interessant, zeker in tijden van grote drukte en daar waar een opdrachtgever de techniek zelf niet in huis heeft”.

Afgelopen winter hebben wij samen met Johan Kroeze project de Ruiterstraat opgepakt. Dit is gezamenlijk geëvalueerd. Johan: “Het resultaat is goed. Lenferink is een heel plezierig bedrijf om mee samen te werken. Natuurlijk blijven er altijd leermomenten, daar wordt je samen ook beter van.”

Werken in RGS wegzetten zou voordeliger zijn. Johan: "In kosten heb ik dit niet zo ervaren. Wel dat ik meer ontzorgt ben en dat ik meer over de schouder heb kunnen mee kijken."

Johan ziet zeker voordelen in zo samenwerken. “Of misschien in samen versterken. Dat hoeft niet perse RGS te zijn. Het is waardevol als je een aantal goede partners hebt waaraan je werken zo uit handen kunt geven. Een partner waarop je kunt bouwen. Dat werkt prettig.“

Zit er toekomst in RGS? “Dat denk ik wel, alleen voor het ene bedrijf meer dan het andere. En het moet bij jou als opdrachtgever passen”.

Wat is RGS?

Bij regulier aanbesteden maakt de opdrachtgever een bestek en zoekt een opdrachtnemer die het werk tegen de laagste prijs uitvoert. Bij resultaatgericht samenwerken denkt het onderhoudsbedrijf vooraf mee over de slimste onderhoudsaanpak op basis van de economische levensduur van vastgoed.  Deze samenwerking leidt aantoonbaar tot een forse daling van de onderhoudskosten. Daarnaast verbetert de kwaliteit, versnelt de doorlooptijd en verhoogt de klanttevredenheid. Lenferink promoot resultaatgericht samenwerken omdat het een betere manier is voor duurzaam onderhoud en samenwerking.

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag hier dan gratis en vrijblijvend informatie aan.

Contact opnemen